Næste udsendelse: 23:10 Ildsjæle på Klægager (G)

TV i dag

 • 22:40Mellem os (G)Iværksætterne Ane Cecilie Mogensen og Anne-Gro Haslund drømmer om at kunne leve af deres kunst. Ane Cecilie Mogensen skaber figurer, der starter som papirsilhuetter af den fineste slags. Og Anne-Gro Haslund smelter arvestykker om til nye smykker med masser af historie. Iværksætterprogrammet 588 har hjulpet de to kunstnere tættere på deres drøm. De fortæller om forløbet i Mellem Os.
 • 23:10Ildsjæle på Klægager (G)Ægteparret Ruth og Christian Lorenzen har sat Ballum på landkortet ved at omdanne deres gård til en kulturelt samlingspunkt. De har skabt en alternativ levevej og dermed arbejdspladser.
 • 23:35Vild Med Dyr - Bladskæremyrer (G)Forestil dig at skulle løbe en 100 meter med en søko i munden. Det svarer faktisk til hvad de små bladskærermyrer gør, når de transporterer føde til deres bo. Følg de små bomstærke dyrs vej gennem regnskoven i Vild Med Dyr.
 • 00:0522Nyheder (G)
 • 00:15Bornholm knokler - Slagteri (G)På Haslevej i Rønne ligger en af øens største arbejdspladser; Danish Crown-slagteriet. I dette afsnit skal vi se hvor dygtig, værten er med en kniv, og bare rolig, han har brynje på.
 • 00:45Mellem os (G)Iværksætterne Ane Cecilie Mogensen og Anne-Gro Haslund drømmer om at kunne leve af deres kunst. Ane Cecilie Mogensen skaber figurer, der starter som papirsilhuetter af den fineste slags. Og Anne-Gro Haslund smelter arvestykker om til nye smykker med masser af historie. Iværksætterprogrammet 588 har hjulpet de to kunstnere tættere på deres drøm. De fortæller om forløbet i Mellem Os.
 • 01:15Ildsjæle på Klægager (G)Ægteparret Ruth og Christian Lorenzen har sat Ballum på landkortet ved at omdanne deres gård til en kulturelt samlingspunkt. De har skabt en alternativ levevej og dermed arbejdspladser.
 • 01:40Krimimesse 2015 - Jesper Stein (G)Blod, mord og spænding var på dagsordenen under Krimimessen i Fængslet i Horsens. Værter og journalister fra syv TV 2-regionalstationer interviewede forfattere og markante personligheder med særlig tilknytning til stationens sendeområde.
 • 02:00Bornholm knokler - Møbelpolstrer (G)Det bliver mere og mere populært at give nyt liv til sine gamle møbler. Bornholm Knokler har i denne omgang fundet en gammel skammel, og taget til Okkels Møbelpolstrer i Svaneke. Programmet indeholder hårdt arbejde, 10 tommelfingre og en meget tålmodig møbelpolstrer.
 • 02:35Månedens foredrag - Anders Pihl (G)Hvad er det? Hvor gammelt er det? Hvor ved du det fra? Anders Pihl, arkæolog ved Bornholms Museum, fortæller om dateringsmetoder i arkæologien
 • 03:30Guld fra Gemmerne (G)Guld fra Gemmerne besøger museer i hele Danmark. Denne gang besøger vi Holstebro, Sønderborg, Svenstrup, Maribo, Svendborg og Struer.
 • 04:00Vild Med Dyr - gepard eller leopard? (G)Hvordan er det nu lige, man ser forskel på en gepard og en leopard? Svaret på det spørgsmål er livsvigtig viden, når man som Anna Louise Tranæs Didriksen frivilligt går ind i rovdyrburene i Ree Park.
 • 04:30Nationalpark Thy (7:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Stafetten - Kirsten Lillelund (G)Kirsten Lillelund har Galleri Klejn i Alline. Hun har boet på Bornholm siden 2005. Kirsten Lillelund er mest kendt for sine små, finurlige lerfigurer.

Krølle Bølle-forskning ledte ikke til troldefund

Den bornholmske antropolog Lars Rømer har afsluttet sit omdiskuterede forskningsprojekt omkring de underjordiske på Bornholm.
Det skabte en del debat, da den bornholmske antropolog Lars Rømer tilbage i 2014 modtog penge fra Danmarks Frie Forskningsfond til sit ph.d.-studie om Bornholm og de underjordiske.

Stormen har for længst lagt sig, og Lars Rømer er nu færdig med sin ph.d.-afhandling, som var med til at skabe et helt nyt udtryk, nemlig Krølle Bølle-forskning.

Har han så fundet nogle trolde? Nej. Men han har fundet ud af, at de underjordiske faktisk stadig findes i bornholmeres bevidsthed.

I sit projekt fandt Lars Rømer, at der er et ret stort sammenfald mellem historier om underjordiske og arkæologiske fund på Bornholm, skriver Videnskab.dk.

Han peger på, at det store sammenfald mellem fortællingerne og arkæologiske fund tyder på, at fortællingerne ikke altid bare er historier - det kan ifølge ham også være minder om vores forfædre.

Studiet er udført som et feltstudie, hvor Lars Rømer har været ude i landskabet sammen med bornholmerne, for at få en indsigt i deres forhold til landskabet, naturen og eventuelt til historier om underjordiske.

- Jeg har været ude sammen med arkæologer og folk, der gik rundt med metaldetektor på markerne for at finde ting fra fortiden sammen med de lokale pensionistforeninger, spejdere, jægere og sammen med skoleklasser, fortæller Lars Rømer til Videnskab.dk.

Han har talt med hundredvis af mennesker, og på turene ud i landskabet og i samtalerne med bornholmerne tegnede der sig hurtigt et billede af, at de underjordiske og historierne om dem ikke kun hører til fortiden.

- For rigtigt mange er landskabet fyldt med fortællinger, og for nogle er det knyttet til underjordiske væsener, siger han.

Det kan være historier, man har hørt, som gør, at man har en større respekt for netop det bestemte område af en skov.

- Der ligger noget i, at man som forælder og bedsteforælder kan give de her fortællinger videre til sine børn og børnebørn, forklarer han.

Nogle bornholmere har også fortalt ham om konkrete oplevelser, hvor de har set de underjordiske.

I en samtale med en kvinde i 70'erne fra Poulsker Sogn, har hun blandt andet fortalt, at hun som 12-14-årig har set de underjordiske marchere forbi med trommer og røde huer på.

På Nationalmuseet er der stor begejstring for afhandlingen hos arkæolog Flemming Kaul, der også tidligere har beskæftiget sig med trolde i Danmark.

- Det er af uhyre stor betydning for at bevare folkeminderne. I det her studie bringer han fortid og nutid sammen ved at finde ud af, om der er noget tilbage af de her fortællinger. Denne type forskning kan være med til at sikre, at vi ikke bliver helt historieløse og mister forbindelsen til historien, siger Flemming Kaul.

I videoen på hjemmesiden ses et indslag bragt 28. oktober 2014.

Aktuelle programmer på Play