Næste udsendelse:

TV i dag

 • 23:30Arkitektur'en - om renovering (G)Dette afsnit foregår i Flensborg, hvor vi skal se, hvordan arkitekter arbejder med renovering af gamle, fredede bygninger.
 • 00:0019.30Nyheder (G)
 • 00:15Kong Gulerod (G)Kong Gulerod tager til jule-workshop hos Bo Grønt i Nexø. Her møder vi 32 friske kvinder, der er mødt op for at få gode tips og tricks til at skabe deres egne juledekorationer og kranse. Vi besøger ciderfolkene i Vestermarie. De skal nu til at plante deres egne hjemmepodede æbletræer ud på marken. De har også forsøgt sig med lidt mikrobryg af de første æbler og vi hører om deres erfaringer hidtil. Hjemme følger vi op på alt det vintergrønne og vi tager rodstiklinger af de mynter som vi plantede i baljer tidligere på året og vi konserverer nogle af de sidste blade der skal bruges til en god vinterdrik. Vi vintersikrer de mere sarte planter i haven for eksempel oliventræet og artiskokkerne i køkkenhaven. Vi forsøger os også med at drive grene frem så de blomstrer præcis til jul.
 • 01:00Silles Hus - julehygge og æbleflæsk (G)Julen nærmer sig og i Silles Hus har stemningen indfundet sig. Over bålet bliver der lavet æbleflæsk. Til den søde tand er der chokolade med topping og vi får et bud på, hvordan en gren kan blive til en smuk knagerække.
 • 01:30Sobczyk Og Sofie Spiser Grønt (G)Den bornholmske kok Casper Sobczyk, der til daglig er køkkenchef i København Zoo, bliver udfordret på sin opfindsomhed, når Sofie Andersen inviterer ham med i køkkenet på havnen i Snogebæk. En ukendt bornholmsk ingrediens og 10 minutter til at handle i et supermarked. Det er, hvad Casper Sobczyk har at gøre med, før han skal kreere et måltid, der kan feje benene væk under hans barndomsvenner fra Snogebæk. De håber menuen står på den famøse smørbøf, men får i stedet serveret et festfyrværkeri af vegetariske retter. Mon de vil savne kødet?
 • 02:00Månedens foredrag - Kim Mortensen (G)Tidligere formand i Bornholms Cycle Club Kim Mortensen fortæller om cykelsportens historie og udvikling på Bornholm.
 • 02:40Kofoeds Naturperler - Pyritsøen (G)De største naturattraktioner kender vi, men der findes mange mindre og næsten ukendte naturperler på Bornholm. Følg med når Naturvejleder Jens Kofoed viser rundt ved Pyritsøen mellem Rønne og Hasle og opdag nye afstikkere og skønne steder.
 • 03:00Bornholm knokler - Falck (G)Falck er en hæderkronet gammel virksomhed, som igennem tiden har hjulpet danskere i nød. I dette program besøger vi Falck-stationen i Rønne, hvor vi tager med ud på de bornholmske veje for at hjælpe billister i nød. Der er dog også tid til at kigge forbi de nye ambulancer, som er med til at redde bornholmske liv.
 • 03:30Fra lade til landevej - Mekanik med blød hånd (8:12) (G)Den gamle Ford Taunus begynder mere og mere at ligne den bil, Ole havde i tankerne. I dette afsnit monteres flere større dele på bilen. Det sker ikke altid på den korrekte facon, men så er det godt at Ole har en blød hånd.
 • 04:00Vild Med Dyr - Sæler, haj (G)Gråsælen Tulle er kun et halvt år men allerede ligeså stor som de voksne spættede sæler hun er sammen med i Kattegatcentret. Nu har hun fået selskab af en noget mindre unge for hunsælen Liv er nemlig blevet mor. Og så skal vi også tilse en syg sandtigerhaj.
 • 04:30Nationalpark Thy (33:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Stafetten - Morten Sander (G)

FV19 Ingen opbakning til lavere privatskoletilskud

Socialdemokratiet foreslår, at man sænker tilskuddet til fri- og privatskoler, men det høster ingen opbakning hos de øvrige partier i aftenens debat.
Statens tilskud til fri-og privatskoler skal sænkes, mener Socialdemokratiet. Lige nu er den såkaldte koblingsprocent, som statens tilskud til den gennemsnitlige udgift per skoleelev, på 76 procent, men står det til Socialdemokratiet, skal det sænkes til 71 procent.

- Vi kan se, at der er blevet sparret på vores folkeskole med vores nuværende regering, og vi har behov for en folkeskole, der er stærk og som løfter alle børn, og den vil vi gerne styrke, siger Lea Wermelin, folketingskandidat for Socialdemokratiet.

Hun mener, at en sænkelse af tilskuddet blandt andet skal ses i lyset af, at man har tilført 800 millioner kroner til fri- og privatskoler samtidig med at man har skåret en milliard på folkeskolen. Det betyder blandt andet, at friskoler i nogle af de store byer ikke tager et socialt ansvar, og det er kritisabelt, mener partiet. Men, for der er et bornholmsk men:

- Vi har lavet en model, der har et geografisk hensyn, og det betyder, at i yderkommuner som Bornholm, der vil vi fritage fri-og privatskolerne. Så vores forslag går ikke ud på at tage penge fra de bornholmske fri- og privatskoler, siger hun.

Det skal ses i lyset af, at på Bornholm går mere end en tredjedel af de bornholmske skoleelever i en privat- eller friskole. Der er syv fri- og privatskoler, to specialskoler og seks folkeskoler.

Ingen opbakning fra øvrige partier
Men forslaget er alligevel ikke noget, der møder stor opbakning fra de øvrige partier.

- Jeg synes, det er helt galt at sige folkeskoler versus friskoler. Allerede dér falder vi af hesten, siger Matilde Lissau. Vi har en grundlov, der siger, at forældrene selv må bestemme, hvordan deres børn skal undervises, så længe de kan stå mål med det, der sker i folkeskolen, siger Matilde Lissau fra De Radikale.

Hun anderkender dog, at der kan være udfordringer på nogle af de store privatskoler, hvor der ikke bliver taget et privat ansvar, og derfor kan en mulighed være, at man laver en koblingsprocent, hvor en del af det skal være et socialt ansvar, mener hun.

- Vi har allerede nu en pulje, vi skal bruge på elever, der har større vanskeligheder, siger hun.

Heller ikke Venstres eller Konservatives kandidater er begejstrede.

- Jeg er ikke enig med Lea Wermelin i, at vi skal have a og b hold, siger Peter Juel-Jensen.

- Den skal være uændret. Der er ikke nogen grund til at ændre på noget, der fungerer, siger Joachim Hjorting fra Konservative.

Man skal passe på særregler
Hos SF er modtagelsen en anelse mere broget.

- Man kan diskutere, om man skal ændre på koblingsprocenten, hvis den skal, skal man i hvert fald lave være med at lave for mange særregler. Det bryder jeg mig ikke om, siger han med henvisning til den geografiske særregel, der vil fritage Bornholm for en sænkelse.

Fra Enhedslisten lyder det, at en sænkelse af koblingsprocenten ikke vil gøre folkeskolen bedre.

- Bare fordi vi tager pengene fra friskolerne, så får vi ikke en bedre folkeskole. Sådan fungerer det ikke, siger Morten Riis.

Han mener til gengæld, at staten skal tilføre flere midler til kommunerne, så de lettere kan lave velfærd og ikke bliver presset ud i de skolelukninger, som Morten Riis, der også er medlem af Børne- og Skoleudvalget i Bornholms Regionskommune, mener, er skyld i, at så mange bornholmske børn går i privatskole.

Aktuelle programmer på Play