Landmænd opfordres til at downloade 112-app

Når der opstår markbrand, så kan det være svært for brandfolkene at finde frem til der, hvor branden er. Det kan en app afhjælpe.
Brandfolk rundt om i landet havde rekordtravlt sidste år med over 2000 naturbrande i løbet af sommeren. Også på Bornholm var der sidste år flere markbrande end normalt. Danske brandfolk rykkede ud til mellem fire og fem gange flere naturbrande end normalt i juli og august.

De rekordmange brande hang tæt sammen med det historisk varme vejr. Belært af sidste år har Danske Beredskaber, brancheforening for danske brandvæsener, og landmændenes interesseorganisation Landbrug og Fødevarer, derfor indgået et samarbejde.

Samarbejdet skal ud over at udbrede gode råd til landmændene, om hvordan de bedst muligt garderer sig mod at starte brande i naturen, også give gode råd til, hvordan de skal gebærde sig, hvis det går galt.

- Det er klart, at når man har maskiner, der kører over lange stræk, så bliver de varme. Det betyder, at gnister lettere opstår. Men meget af det her kan man afhjælpe. For eksempel ved at holde maskinen ren, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber.

- Og så er det godt at have garderet sig. Man bør blandt andet have vand tæt ved, hvor man arbejder. Og så anbefaler vi, at landmænd henter app'en "112" til deres telefoner, siger Bjarne Nigaard,

Via appen kan landmanden hurtigt kalde 1-1-2, men vigtigst af alt, kan han angive sin position.

- Når vi modtager et nødopkald fra en markbrand, så kan det være svært for den, der ringer, at forklare præcis, hvor han befinder sig. Det er ikke altid, at man er tæt på et stuehus og dermed har en eksakt adresse. Men hvis man har downloadet appen, så får vi den eksakte lokation via gps sammen med nødopkaldet, oplyser Bjarne Nigaard.

Mere end 2000 brande brød sidste sommer ud i naturen og på marker i Danmark.