Endnu mere kalk til Hammershusmørtel

Naturstyrelsen Bornholm har fået dispensation til at udvinde mere kalk fra Limensgade Stenbrud, så der kan laves mere af den specielle Hammershusmørtel.
Når Hammershus skal shines op, så foregår det blandt andet ved at restaurere ruinen med en speciel mørtel bestående af rigtig meget kalk.

Kalken kommer fra Limensgade Stenbrud ved Aakirkeby, og nu kommer der endnu mere kalk derfra. Naturstyrelsen Bornholm har nemlig fået dispensation fra Miljøstyrelsen til at udvinde mere kalk.

- Vi bruger jo mørtlen til at gøre restaureringen mere autentisk, siger Georg Ask Marker fra Naturstyrelsen Bornholm.

Den specielle mørtel er mere modstandsdygtig over for vind og vejr, end den tidligere type af mørtel, man har brugt i restaureringsarbejdet i 1900-tallet.

Det andet specielle ved mørtlen er, at de selv fremstiller den på Hammershus. De bryder kalken og brænder den af i ovnen, som ses på billedet, hvorefter de blander den sammen med resten af ingredienserne til mørtlen.

Fordi Limensgadebruddet ligger i et geologisk interessant område, så skal der flere godkendelser til, før Naturstyrelsen kan gå i gang med at bryde kalk. Miljøstyrelsens er den første i rækken.