Eika et scoop for litteratursalon

Formanden for Jakob Hansens Litteratursaloner glædede sig i dag over den prisvindende forfatter Jonas Eikas besøg. En forfatter, der i den grad har været i vælten denne uge.
Over 60 tilhørere var i dag mødt frem for at møde og lytte til forfatter Jonas Eika, der tirsdag vandt Nordisk Råds Litteraturpris. Forfatterens takketale endte dog med at få mere opmærksomhed end selve prisen. Her kritiserede Eika nemlig blandt andre ting statsminister Mette Frederiksen og regeringen for at føre en racistisk politik.

Men de seneste dages polemik lod arrangørerne af dagens forfattersamtale, sig dog ikke mærke af.

- Det er kun spændende, synes jeg. Han vil helst tale om sit forfatterskab i dag, og det kan jeg godt forstå. Men der kan godt komme spørgsmål fra salen, som går på den tale, han holdt i Stockholm, siger Leif Erik Hansen, formand for Jakob Hansen Litteratursaloner.

- Jeg synes, det er fint nok. Han anser sine værker for at være politisk litteratur. De er det bare ikke i nogen firkantet agitatorisk forstand, siger han.

Og hvis man spørger Leif Erik Hansen har Jakob Hansen Litteratursaloner været heldige med at få en prisvinder til øen:

- Det er et scoop. Vi havde spøgt lidt om, at det kunne være sjovt, hvis han nu fik Nordisk Råds Litteraturpris, når det nu foregik i samme uge, som vi havde arrangement med ham.

Leif Erik Hansen beskriver Jonas Eika, som en forfatter med meget på hjerte.

- Han skriver fantastisk godt. Han har et meget levende, sansemættet sprog, som gør det til en fornøjelse at læse ham. Hans novellesamling tager udgangspunkt i mange forskellige miljøer rundt omkring i verden. Teksterne forlader det realistiske og bevæger sig andre fascinerende steder hen, fortæller Leif Erik Hansen.

Jonas Eika modtog Nordisk Råds Litteraturpris for novellesamlingen "Efter solen". Med prisen fulgte 350.000 kroner, som Jonas Eika har valgt at donere til børnene på udrejsecenter Sjælsmark.

Jonas Eika ønskede i dag ikke at stille op til interview.