Sosu'er savner indflydelse

Hvis man øger sosu'ernes muligheder for at få indflydelse på deres job, vil det give mindre sygefravær og andre fordele, mener arbejdspsykolog.
Hver tredje social- og sundhedsmedarbejder giver udtryk for, at de mangler indflydelse på deres arbejde. Det viser en ny undersøgelse blandt fagforbundet FOAs medlemmer.

Som medarbejder i et omsorgsfag er det drænende, hvis man har en oplevelse af at træde ind i et skema og ikke kunne bruge sin faglighed til at planlægge opgaverne anderledes. Det siger organisationspsykolog i ArbejdsmiljøCentret Stine Moesmand.

- Indflydelse hænger tæt sammen med følelsen af kontrol, og der er en risiko for at blive ramt af stress, hvis man ikke oplever at have indflydelse på sit arbejde, siger hun til Fagbladet FOA.

Ifølge Stine Moesmand giver indflydelse på arbejdsdagen udslag i en generel tilfredshed, som resulterer i mindre sygefravær og bedre trivselsmålinger. Hvis man omvendt ikke oplever indflydelse, er det let at føle, at man bliver uretfærdigt behandlet, og at tiden ikke bliver brugt nyttigt.

- Man skal have mulighed for at sige til og fra over for arbejdsopgaver og vide, at det bliver hørt, når man har forslag til forbedringer. Det er jo oftest dem i marken, der ved, hvordan arbejdsdagen smartest kan skrues sammen, siger hun.

Billedet er et arkivfoto.