Politikere spænder ben for nyt varmeværk

Rønne Vand og Varme kan se langt efter drømmen om at bygge eget varmeværk, hvis det står til et flertal i kommunalbestyrelsen.
Tidligere på året meldte Rønne Vand og Varme, RVV, ud, at selskabet ønsker at bygge eget varmeværk. Det kom i forlængelse af den langvarige strid mellem Rønne Vand og Varme og Bornholms Energi & Forsyning, BEOF.

RVV mener nemlig, at man med eget varmeværk kan levere varme langt billigere end BEOF.

- Vi kan selv lave varme for 72 kroner pr gigajoule, hvis vi får lov til at bygge det anlæg vi har planlagt, og som ligger til godkendelse i Bornholms Regionskommune lige i øjeblikket.

Men meget tyder på, at den plan bliver svær at få igennem i kommunalbestyrelsen. Et flertal af politikerne ser nemlig ingen grund til det.

- Jeg synes, at det er en rigtig dårlig idé, siger Linda Kofoed Persson, gruppeformand for Dansk Folkeparti

- Jeg synes, det er mærkeligt, hvis der skal være to varmeværker på Bornholm, siger gruppeformand for Socialdemokratiet Thomas Thors.

- Jeg tænker ikke, at vi har brug for et varmeværk mere, siger Enhedslisten Morten Riis.

Hos Venstre forholder man sig dog anderledes positivt til planerne.

- I Venstre er vi liberale, så hvis vi kan finde en billig løsning for deres forbrugere, så skal de gøre det. Så må vi se, hvordan vi kan støtte op om det, siger Søren Schow.

Der er dog endnu en forhindring før Rønne Vand og Varme kan gå videre med planerne.

Bornholm er et centralt kraftvarmeområde, så et eventuelt nyt produktionsanlæg skal også producere kraftvarme. Det vil sige, at varmen er et overskudsprodukt fra el-produktion. Det har Rønne Vand og Varme ikke lagt op til at bygge, og derfor skal de søge om dispensation i Energistyrelsen.

- Det lyder til, at der er tale om en situation, hvor der skal godkendes et projektforslag, eventuelt med behov for dispensation, lyder det i en skriftlig kommentar fra Energistyrelsen.

Lige nu ligger sagen i Bornholms Regionskommune, men hvis Rønne Vand og Varme får afslag, så er sagen i følge Linda Kofoed Persson meget klar:

- Får de (RVV red.) afslag på at bygge et varmeværk, så er der kun én ting at gøre. Det er at komme tilbage til forhandlingsbordet og få aftalt den kommende pris, siger hun.