Bornholm taber og vinder landskabspris

Vinderen af Dansk Landskabspris 2019 blev ikke Linjer i Landskabet ved Aakirkeby, men til gengæld blev det de bornholmske granitkugler ved Christiansborg.
Vinderen af Dansk Landskabspris 2019 er en lang række bornholmske granitkugler, som går under navnet Christiansborg Områdesikring. Det er GHB Landskabsarkitekter, der står bag områdesikringen. Med i opløbet om prisen var Linjer i Landskabet, der ligger ved Aakirkeby.

De to projekter var ud af i alt fire finalister, som var blevet udvalgt af et felt på 25 indstillede projekter.

Om finalisterne siger juryens talsmand:
"De fire finalister, Linjer i Landskabet, Solrødgård Klima- og Miljøpark, Kickstart Tornhøj og Christiansborg Områdesikring, vidner om, hvor stærkt danske landskabsarkitekter står i disse år. Dette bekræftes yderligere af den store internationale interesse, dansk landsarkitektur aktuelt oplever. Alle fire finalister er særdeles stærke kandidater til Dansk Landskabspris, men ikke desto mindre er Christiansborg Områdesikring en værdig vinder af prisen"

Om vinderprojektet siger juryen:
”Christiansborg Områdesikring er et projekt, som udspringer af et af vor tids største frygtscenarier: terroranslag på folkestyrets vigtigste og mest symbolladede areal, selve demokratiets højborg: Folketinget på Christiansborg Slot. Den kollektive angst kunne have fundet fysisk form i et projekt, hvor alle truslerne blev accentueret. Men i stedet har man valgt det modsatte og har skabt et rum, som har høje og skulpturelle værdier. For ganske nylig lagde pladsen brosten til tusindvis af skoleelevers klimamobilisering, og deres tilstedeværelse manifesterede, at de fortsat har håb og drømme for fremtiden. Så til trods for, at vi er borgere i en verden, hvor angst og frygt for terror – begrundet – eksisterer – så er det også en verden, hvor håb og drømme spirer. Derudover er store dele af pladsens belægning genanvendte brosten fra pladsens tidligere belægning, og ved at genbruge sten skabes en forbindelse til pladsens historie, som er både bæredygtig og vidner om en historiebevidsthed. Det er på flere plan respektfuldt.”